Program  (12 CEUs (Approved) - ARPAS, 12.5 CEUs (Approved) - K-state VMCE)

* Please click the links below to view the recorded presentations.  All of the recordings can be viewed on the eBEEF.org YouTube channel.

BRD Symposium 2014 Agenda (as of July 2014)

Day 1: July 30, 2014

Welcome from the Organizing Committee (15 mins)  [7:45 – 8:00 am]

A.  SETTING THE STAGE

Opening Address: BRD in 2014 - where have we been, where are we now, and where do we want to go? (20 mins) - W. Mark Hilton, Purdue University  [8:00 - 8:20 am] Click for recording

The impact of BRD: the current feedlot experience (20 mins) - Michael Engler, Cactus Feedyards  [8:20 - 8:40 am] Click for recording

The impact of BRD: the current dairy experience (20 mins) - Walter Guterbock, Sixmile Land & Cattle, LLC  [8:40 - 9:00 am] Click for recording

Summary of BRD data from the 2011 APHIS Feedlot and Dairy Heifer Studies (30 mins) - David Dargatz, USDA-APHIS,Centers for Epidemiology and Animal Health  [9:00 - 9:30 am] Click for recording  

QUESTIONS AND DISCUSSION WITH AUDIENCE: led by AVC member (15 mins) -   [9:30 - 9:45 am] Click for recording

BREAK (15 mins) [9:45 - 10:00 am]

B: BRD: CLINCIAL DEFINITION AND DIAGNOSIS

The clinical syndrome of feedlot BRD: what it is, and what it isn’t  (30 mins) - Michael Apley, Kansas State University  [10:00 - 10:30 am] Click for recording

The monster we don’t see: subclinical BRD in beef cattle (30 mins) - Dee Griffin, University of Nebraska - Lincoln  [10:30 - 11:00 am] Click for recording

Field results from Whisper stethoscope studies (30 mins) - Tom Noffsinger, Twin Forks Clinic, Nebraska [11:00 - 11:30 am] Click for recording

LUNCH (1.25 hours)  [11:30-12:45 pm]

Timely diagnosis of dairy calf BRD using a standardized scoring system (30 mins) - Sheila McGuirk, University of Wisconsin  [12:45 - 1:15 pm] Click for recording

CA dairy calf study and validation of a dairy calf scoring system (30 mins) - Sharif Aly, University of California, Davis  [1:15 - 1:45 pm] Click for recording

QUESTIONS AND DISCUSSION WITH AUDIENCE: led by AVC member (45 mins) -  [1:45 - 2:30 pm] Click for recording

BREAK (15 mins) [2:30 - 2:45 pm]

C. RECENT DEVELOPMENTS IN HOST RESPONSE

Genetics of BRD in cattle: Can breeding programs reduce the problem? (30 mins) - Donagh P. Berry, Teagasc, Ireland  [2:45-3:15 pm] Click for recording

Results of the BRD CAP project: Progress towards identifying genetic markers associated with BRD susceptibility (30 mins) - Alison Van Eenennaam, University of California, Davis  [3:15-3:45 pm] Click for recording

How stress alters immune responses during respiratory infections (30 mins) - Philip Griebel, University of Saskatchewan/Vaccine and Infectious Disease Organization  [3:45-4:15 pm] Click for recording

QUESTIONS AND DISCUSSION WITH AUDIENCE: led by AVC member (30 mins) -  [4:15 - 4:45 pm] Click for recording

D.  OBSERVATIONS FROM THE FIELD

Panel of 4 consultants/practitioners, 2 beef and 2 dairy, each speaking for 10 minutes about their observations regarding BRD impact and diagnosis - Beef: Kynan Sturgess (Hereford Veterinary Clinic, TX), Jessica Laurin (Animal Health Care Center of Marion Co., Inc., KS) - Dairy: Jan Gawthrop (Calfcare, IN), Robert Corbett (Dairy Health Consultation, UT) [4:45 - 5:30 pm] Click for recording

QUESTIONS AND DISCUSSION WITH AUDIENCE: moderated by AVC member (30 mins) -  [5:30-6:00 pm]

Poster session with drinks and appetizers (2 hours)  [6:30-8:30 pm]

Day 2: July 31, 2014

E. RECENT DEVELOPMENTS IN PATHOGENESIS

Review of BRD pathogenesis: the old and the new (30 mins) - Derek Mosier, Kansas State University  [8:00-8:30 am] Click for recording

Pathogen variation across time and space: sequencing to characterize Mannheimia haemolytica diversity (30 mins) - Michael Clawson, USDA ARS MARC [8:30-9:00 am] Click for recording

Effect of stress on microbial growth (30 mins) - Mark Lyte, Texas Tech University Health Sciences Center  [9:00-9:30 am] Click for recording

QUESTIONS AND DISCUSSION WITH AUDIENCE: led by AVC member (30 mins) -  [9:30-10:00 am] Click for recording

BREAK (15 mins)  [10:00-10:15 am]

F.  LABORATORY DIAGNOSIS AND THERAPEUTIC CONSIDERATIONS

Strengths and weaknesses of current approaches to diagnostic testing (30 mins) - Robert Sprowls, Texas Veterinary Medical Diagnostic Laboratory [10:15-10:45 am] Click for recording

Prospects for diagnosis by sequencing (30 mins) - Andrew Benson, University of Nebraska  [10:45-11:15 am] Click for recording

Will antimicrobial resistance of BRD pathogens impact BRD management in the future? (30 mins) - Gordon Brumbaugh, University of Idaho [11:15-11:45 am] Click for recording

QUESTIONS AND DISCUSSION WITH AUDIENCE: led by AVC member (30 mins) -  [11:45-12:15 pm] Click for recording

LUNCH (1.25 hours)  [12:15 - 1:30 pm]

G.  MANAGEMENT/TRANSLATIONAL CONSIDERATIONS

Evidence-based approach to improving immunity to manage cattle health (30 mins) - D.L. Step, Oklahoma State University  [1:30-2:00 pm] Click for recording         

Field epidemiology to manage BRD risk in beef cattle production systems (30 mins) - David Smith, Mississippi State University  [2:00-2:30 pm] Click for recording

Control of BRD in large dairy calf populations (30 mins) - Terry Lehenbauer, University of California, Davis [2:30-3:00 pm] Click for recording

BRD Control: tying it all together to deliver value to the industry(30 mins) - Del Miles, Veterinary Research and Consulting Services, LLC [3:00-3:30 pm] Click for recording

BREAK (15 ins)  [3:30-3:45 pm]

Proactive BBRD management - A Feedlot Perspective (30 mins) - Craig Uden, Darr Feedlot, Inc. [3:45-4:15 pm] Click for recording

Factors that influence producer decisions to implement management strategies (30 mins) - Tom Field, University of Nebraska, Lincoln [4:15-4:45 pm] Click for recording

QUESTIONS AND DISCUSSION WITH AUDIENCE: led by AVC member (45 mins) -  [4:45-5:30 pm] Click for recording

Closing remarks from the Organizing Committee (10 mins) [5:30-5:40 pm]

ADJOURN                                                                                                                [5:45 pm]